IQITA levererar ny tryckpress till Tryckcentrum

21 juni, 2021

Tryckcentrum vässar nu sin tryckkapacitet ytterligare genom installation av en ny Xerox Iridesse digital tryckpress med sex färger. Tryckhastigheten är på imponerande 120 ark/per minut och maxlängd på tryckarken på 120 cm. Det mest spektakulära är dock två extra tryckenheter som kan bland annat kan laddas med färgerna guld, silver och vit, olika typer av lack.

Tryckvaliteten på papper med mer ojämn yta har tidigare varit en utmaning vid digitaltryck. Med hjälp av Low Gloss som kan läggas på i botten får man mycket bra resultat även på papperskvaliteter som traditionellt har varit svåra. Detta maskintillvalet är Tryckcentrum först i Norden med.

Tryckcentrums företagsresa de senaste åren är imponerande. Med Ulf Dunér vid rodret har kloka företagsförvärv och målmedveten strategi i basverksamheten genererat en tillväxt med ca 200 procent under en femårsperiod. Och man fortsätter att ånga på. Nyligen presenterades köpet av A-skylt i Sölvesborg som gör att Tryckcentrum nu har produktionsenheter från öst till väst i länet.

– I vårt papperstryckeri kände vi att det var dags att att ta ett kliv upp både när det gäller kvalitet, kapacitet och driftsäkerhet, säger Ulf Duner, vd på Tryckcentrum.

– Vi ser en ökande efterfrågan på tryck på papper, trots att mängden trycksaker i ett större perspektiv är i nedåtgående trend. Bruset i de digitala kanalerna är massivt och våra uppdragsgivare ser goda möjligheter att nå sina målgrupper och få uppmärksamhet med bra papperstrycksaker.

IQITA är sedan några år tillbaka Tryckcentrums partner när det gäller digitala tryckpressar och efterbehandling. Den första pressen, en Xerox Versant 2100, levererades och installerades redan 2016.

Torgny Månsson, vd på IQITA, är imponerad men ändå inte överraskad över Tryckcentrums framgångar trots tider med fler och fler digitala alternativ.

– Tryckcentrum har höga ambitioner, de förstår sin marknad och fokuserar på möjligheter. Att växa som företag är inte komplikationsfritt men de gör det på ett klokt sätt trots att det går undan, menar Torgny.

– Jag är övertygad om att nya tryckpressen kommer att ge Tryckcentrum det de eftersträvar, högre kapacitet, fler möjligheter och ännu större leveranssäkerhet.

Ulf betonar vikten av att Tryckcentrum hela tiden måste vara på tå. Men digitaliseringen till trots, finns det trycksaker som han tror är i stort sett odödliga.

– Den tryckta instruktionsmanualen ser jag som en riktig överlevare. Olika regler i olika delar av världen gör att den kommer att bli väldigt svår att ersätta med ett digitalt alternativ som verkligen fungerar överallt.