Foto: Klas Johansson. Illustrationer: Lennandia/Håkan Johansson

Fokus på användarvänlig mötesteknik i nya Docks

30 maj, 2023

I slutet på sommaren beräknas Brinova Fastigheter ABs senaste bygge på Skeppsbrokajen i Karlskrona stå inflyttningsklart. I det nya huset, som dels blir ett kontorshotell, kommer också Eventparlamentets nya konferenssatsning Docks att husera. Docks kommer att ha stort fokus på aktiviteter kopplat till mat och dryck och målet är att skapa en levande mötesplats och den mest attraktiva konferensanläggningen i regionen.

Mycket krut har lagts på avancerad utrustning för presentationer och möten och IQITA AB har fått uppdraget att utveckla och leverera lösning för ljud, bild och kommunikation i konferensdelen.

– Det här projektet har varit extra spännande att jobba med, säger Peter Persson som är försäljningschef på IQITA.
– Utifrån en önskelista på funktioner har vi noggrant valt komponenter för att kunna erbjuda en så bra helhet som möjligt. Tekniken är avancerad men vi har lyckats få till ett användarvänligt gränssnitt utan att tulla på säkerheten.

Det är Eventparlamentet i Karlskrona som tillsammans med byggherren Brinova är initiativtagare och som nu ser till att en ny del av utvecklingen av Skeppsbrokajen blir verklighet. Arbetet påbörjades i maj 2022 och med en jämförelsevis kort produktionstid beräknar man att vara klara för inflyttning redan i augusti. I huset kommer det att finnas takterrasser, lounger, kök och bistro med idealiskt läge alldeles intill vattnet. Elva hyresgäster är redan klara och det finns plats för ytterligare ett fåtal. Här kommer att finnas allt från små samtalsrum för två personer till en mötesarena för upp till 180 deltagare.

Det är i själva konferensdelen Docks som IQITA främst har fått visa framfötterna. Lokalerna har teknisk infrastruktur som klarar dagens krav men det har också tagits höjd för nya som förväntas komma framöver. Det mest spektakulära i konferensdelen är en LED-vägg på hela 5 x 2,25 meter.

– Det är en imponerande pjäs med hög upplösning som är sömlöst ihopbyggd av moduler. Tillsammans med ljudanläggningen ges möjlighet till fantastiska bild- och ljudupplevelser, förklarar Peter.

Lokalerna är väl förberedda både för möten på plats och på distans men också för hybridmöten. Möjlighet till hybridmöten är något där efterfrågan ökar och Nordic Frames, som är en av hyresgästerna, har både kompetens och utrustning om något utöver det som redan finns i lokalerna skulle behövas.

– Pandemin gjorde att företag, organisationer och offentlig verksamhet fick upp ögonen för nyttan med distansmöten. På arbetsplatser höjdes kunskapsnivån om verktygen men också kraven på tekniken. Utvecklingen har gått med raketfart och vi på IQITA har följt den noga.

Stor betydelse för stads- och destinationsutveckling

Martin Wallin, regionchef på Brinova, är nöjd med projektet som helhet så här långt. Framför allt med dess betydelse för utvecklingen av Karlskrona som stad och destination.

– Samarbetet med Jan Lennartsson på Eventparlamentet känns väldigt konstruktivt men också viktigt ur ett strategiskt perspektiv. Vi har ett gemensamt engagemang och en bred samsyn på hur vi ska utveckla en levande stadskärna och stärka Karlskrona som destination. Docks tillsammans med Dockside och Brinova Arena ger goda förutsättningar att även locka aktörer från andra regioner att förlägga sina möten, konferenser och event i Karlskrona. Här finns etablerade samarbeten med hotell, restauranger, skärgårdstrafik och andra aktörer som hjälper till att erbjuda svårslagna alternativ, säger Martin.

Att valet föll på IQITA när det gäller teknik till konferensdelen kändes självklart menar han.

– De finns här lokalt och är både lyhörda och kunniga. Dessutom har de stort fokus på tillgänglighet och ställer alltid upp när det behövs.

Fokus på användarvänlighet

Peter på IQITA har en gedigen erfarenhet inom AV-teknik vilket han har stor nytta av som bolagets specialist på mötes- och konferensteknik. Användarvänlighet har hög prio hos oss eftersom det efterfrågas av uppdragsgivarna.

– Den inledande dialogen är oerhört viktig, menar Peter.

– Att tillgodose samtliga behov på tillgänglighet, användarvänlighet och säkerhet kan ibland vara en svår ekvation. Därför lägger vi mycket krut på att verkligen förstå behoven för att vi ska kunna erbjuda rätt lösning vid varje enskilt uppdrag.

Installation av utrustningen i Docks är just påbörjad men än så länge är det enbart takfästen för högtalare som har monterats. Huvuddelen sker under juni månad då bland annat den stora LED-skärmen ska installeras.